Recept: pepernoten zonder suiker en gluten

Voor:

4 personen

Klaar In:

10 minuten voorbereiding
+ 15 minuten bakken

Te gebruiken als:

tussendoortje

Pepernoten wie is er niet groot mee geworden. Ik ken eigenlijk niemand die niet van pepernoten houd. Ze zijn gewoon lekker.
Ik ben een echte zoetekauw en dol op kruiden dus ik ben zeker groot fan. En mijn kids ook.

Ik loop wel met een grote boog om de zakken pepernoten heen in de winkel.  Ik geef mijn kinderen liever geen suiker. En in de laatste maand van het jaar lijkt het overal één grote suikerontploffing!

Pepernoten bakken met de kinderen

Ik maak dus mijn pepernoten het liefst zelf, samen met de kinderen uiteraard.
Pepernoten bakken is een van de leukste activiteiten om te doen met de kinderen. Ieder kind kan wel balletjes draaien. En het kneden vinden ze ook super leuk om te doen.
En tijdens het bakken kunnen we samen de keuken opruimen, zo leren ze ook dat opruimen erbij hoort. De een staat af te wassen met een kletsnat shirt. “Sorry mam ik heb een beetje geknoeid geloof ik”.

En de ander staat de mengkom nog uit te lepelen voor de laatste korreltjes deeg. Heerlijk toch die knusheid! Buiten is het toch koud en weinig te beleven, ik duik daarom graag de keuken in.

Ingredienten

  • 250 gram amandelmeel
  • 100 gram roomboter
  • 1 ei
  • 2 eetlepels amandelmelk of kokosmelk (of een andere melk die je toevallig bij de hand hebt)
  • 1/2 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder
  • 100 gram palmsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruidenmix

Verwarm je oven voor op  180 graden.
Smelt de roomboter op een laag vuurtje en laat afkoelen.
Meng vervolgens in een grote kom meng je de droge ingredienten goed door elkaar.
Voeg daar vervolgens het ei, de boter en het amandelmelk aan toe.
Kneed alle ingrediënten goed door elkaar zodat er een smeuïge deegbal ontstaat.
Proef ook of het deeg zoet genoeg is en voeg eventueel iets meer suiker toe.
Bekleed een ovenschaal met een vel bakpapier.
Maak nu met je handen kleine balletjes van het deeg en druk ze op de bakplaat met bakpapier zachtjes zodat ze van boven rond zijn en van onder plat.
Bak de pepernootjes ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven en blijf er goed op letten dat ze niet verbranden.
Laat ze vervolgens afkoelen (als dat je lukt tenminste zo heerlijk ruiken ze) dan worden ze lekker krokant. Eet smakelijk!

Heb jij weleens pepernoten gebakken met de kinderen?

 

stappenplan gezond gezin

Wil jij ook energieke en gezonde kids?


Download mijn gratis e-book en ontdek mijn 5 tips om jouw kids gezonder te laten eten.

Met als BONUS 10 lekkere recepten voor gezonde suikervrije tussendoortjes!

You have Successfully Subscribed!