Sterke weerstand: hulp bij griep en verkoudheid

Je bent inmiddels wel een beetje gewend aan het nieuwe normaal en vanuit huis werken . De kids zijn naar school. Dan krijgt er iemand in jou gezin ineens keelpijn, en de kinderen zijn aan het snotteren. Je moet ineens allemaal thuisblijven tot iedereen is opgeknapt.  Het zijn gekke tijden tegenwoordig!  Een verkoudheidje hebben is al niet prettig maar word nu alleen maar lastiger gemaakt. Gekke tijden, vind je ook niet?

Zorg voor een sterke weerstand

Gelukkig kun je er veel aan doen om jou weerstand en dat van je kinderen omhoog te liften. Zodat ze niet meer zo snel ziek worden als ze in contact komen met een virus. Want een sterke weerstand kan heel wat verwerken en dat hoeft dus niet altijd te betekenen dat je meteen ziek word. Ik heb laatst een interessant artikel gelezen over hoe virussen je lichaam binnen dringen en wat voor afweermechanismes jou lichaam heeft. Hoe gezonder jij bent hoe sterker jou barrieres, je weerstand tegen virussen zijn. Je kunt jezelf dus heel makkelijk sterker en gezonder eten! Dat is leuk nieuws toch?

Eet voldoende opbouwende voeding

Om te beginnen is het belangrijk om een goed voedingspatroon te volgen met voldoende groente en fruit en zo min mogelijk bewerkte voeding.

Sommige voedingsmiddelen zoals tarwe, suiker en melk vormen een zware belasting voor het lichaam en het immuunsysteem van je kind. Deze kan je het beste vermijden.

Probeer bewust een aantal mineralen wat extra aandacht te geven als de R in de maand zit door ze toe te voegen aan jullie voedingspatroon. Deze mineralen en vitaminen dragen bij aan een goede weerstand. Ze zijn sowieso belangrijk maar verdienen nu een beetje meer aandacht:

Zink bijvoorbeeld is een mineraal dat bijdraagt aan een goed werkend en sterk immuunsysteem. Zorg dus dat je voldoende zink binnen krijgt. Het word niet opgeslagen in je lichaam dus het is belangrijk dat je dagelijkse voeding voldoende zink bevat. Zink zit voornamelijk in voeding afkomstig uit de zee en in kleine hoeveelheden in noten en zaden.
Eet dus regelmatig vis, zeewier, zaden(pasta’s) en noten(pasta’s). Of slik een goeie visolie als je niet zo gek bent op vis.

Vitamine C speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem, het remt namelijk histamine af en het werkt tegen infecties. Slik gedurende de herfst en wintermaanden een vitamine C supplement (ascorbinezuur) als je niet dagelijks genoeg vitamine C uit je voeding kunt halen. Vitamine C zit bijvoorbeeld in rode paprika en sinaasappels.

 

Vitamine D is samen met omega 3 een van de belangrijkste vitamine voor je lichaam. Het draagt bij aan een sterk imuunsysteem. Wij kunnen namelijk niet zonder zonlicht. Zonlicht is leven. En aangezien er in de wintermaanden weinig zon is in Nederland en we ons lichaam bedekken is het belangrijk om voldoende vitamine D te nemen, volwassenen 3000IE en kinderen afhankelijk van hun leeftijd tussen de 1000 en 3000IE per dag gedurende eigenlijk het hele jaar.

 

Omega 3; zoals hierboven al eerder is genoemd is zeevoedsel onmisbaar voor je weerstand, niet alleen vanwege de zink maar ook omdat de DHA visvetzuren die vette vis bevat heel erg belangrijk zijn voor je celgezondheid, je darmgezondheid en dus je immuunsysteem.

 

Vitamine R = Rust. Neem voldoende rust, en niet alleen wanneer je thuis zit met een griepje en je noodgedwongen rust moet nemen. Bouw voldoende rust momenten in je week en in je dag. Doe eens een dagje niets en geniet daarvan. Italianen noemen het zo mooi het niets doen: dolce far niente. Het heerlijke niets doen. Dan doen wij te weinig. Plan het desnoods in je agenda in. Dit geldt ook voor kinderen. Leer ze ontspannen na schooltijd, laat ze op zaterdag lekker een dagje in pyjama in huis lekker hangen en spelen. Maak een wandeling door het bos samen en geniet van de frisse boslucht. Hou bewust de TV uit want die zorgt juist weer voor prikkels. Ga dus niet voor de TV hangen.

Inspiratie voor recepten

Volg mijn instagram account voor lekkere recepten. Kijk op mijn website onder het kopje E-Books. Ik ben altijd aan het experimenteren in de keuken met lekkere recepten voor mijn kinderen die voedzaam en gezond zijn. Ik deel deze graag met jullie. Laat je inspireren! Leef gezond en je investeert in een sterk lichaam die de baas is over wat er binnen dringt in plaats van dat het zich laat aanvallen en overnemen.

 

Heb je behoefte aan wat extra begeleiding. Boek dan een consult met mij en ik help jullie graag op een persoonlijke wijze op weg.

Ik heb als afsluiter nog een leuke tip voor jullie. Als ik een verkoudheid of griepje voel aankomen dan voel ik dat altijd in mijn neus (dat kan bij jou een ander teken zijn, weet jij hem al?). Een droog en tintelend gevoel en dan weet ik dat er wat aan zit te komen. Wat ik dan doe? Ik neem die dag ieder uur een vitamine C tablet totdat ik merk dat mijn lichaam ‘verzadigd’ is. En vaak zet de verkoudheid zich niet door. Ik heb mijn lichaam even een snelle boost gegeven.(Let op: dit is eenmalig en niet bedoeld voor dagelijks)

Mijn kindjes kunnen gewoon naar school en ik kan vrolijk aan het werk!

Hoe zorg jij voor een goede weerstand?

 

stappenplan gezond gezin
buikpijn kind natuurlijk genezen

Op zoek naar hulp bij buikpijn van je kind?

 

Download mijn gratis e-book hieronder en ontdek mijn 5 tips om buikpijn bij jou kinderen te helpen voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Met als BONUS 10 lekkere recepten voor gezonde suikervrije tussendoortjes!

You have Successfully Subscribed!