Afgelopen week was er een aflevering op TV van de keuringsdienst van waarde die ging over de hoeveelheid suiker in babykoekjes. Ik schrok hier eigenlijk wel een beetje van. Jonge kindjes hebben het helemaal nog niet nodig zoveel suikers. Het is juist zo belangrijk om baby’s te laten wennen aan pure smaken van voedsel. En ze dus ook andere smaken als zoet te leren eten. We zijn van nature al zo ingesteld op zoet.

Ik heb mijn kinderen al van jongs af aan suikerbewust geprobeerd op te voeden.  Bij ons is de basis goed, gezond en voedzaam voedsel en soms nemen we dan eens een keer iets lekkers. Ik geef je graag een aantal tips hoe jij ook met jou kindjes suikerbewust om kunt gaan!

 

5 tips om suikergebruik te beperken bij kinderen.

Alle voorverpakte voedingsmiddelen uit de supermarkt bevatten of suiker of zout of transvetten. Het is dus belangrijk om die zoveel mogelijk links te laten liggen, gewoon in de schappen van de supermarkt. Voor een keertje is het natuurlijk niet erg, zolang de basis goed is.
Maar wat kun je je kleine spruit of grotere spruit dan wel geven? En het dan ook nog een beetje leuk houden?

Hieronder een aantal tips voor kleine en grote kinderen:

  • Fruit is een simpel en gezond tussendoortje.
    Een appel, een banaan of een mandarijn. Alle kinderen lusten dat wel. Geef je kinderen gezonde tussendoortjes zo beperk je het suikergebruik heel eenvoudig. Je kan baby’s vanaf 6 maanden al laten wennen aan het eten van fruit uit het vuistje, geef ze a la rapley onder toezicht een stuk banaan, of een stuk appel om op te sabbelen.
    Geef schoolgaande kinderen fruit mee bij het 10 uurtje, begin daar al vanaf het begin mee dan zijn ze niet anders gewend.
  • Rauwkost is ook lekker.
    Lekkere zoete bospeentjes, zoete rode puntpaprika, zoete kleine tomaatjes. stukjes komkommer. De meeste kinderen lusten dit wel. Bied het ze van jongs af aan al aan in plaats van zoet dan zullen ze er sneller aan gewend raken.  Geef dit bijvoorbeeld na schooltijd, of voor het avondeten als ze al hongerig zijn, dan hebben ze vast een portie groen binnen. Leer ze dat groente gezond zijn en een uitstekend tussendoortje zijn, en leg ze uit dat als ze honger hebben beter wat groente of fruit kunnen eten om de honger te stillen dan suikerrijke producten.
  • Monkeyplatter: gaan er hier thuis altijd wel in bij de jongsten van het gezin. Een monkeyplatter is een bordje gevuld met allerlei lekkers uit de natuur. Je kunt een monkey platter prima geven als tussendoortje of na school. Je serveert op dat bordje vers fruit, nootjes, zuidvruchten, stukjes gerookte zalm, gekookt ei etc. Dat kun je ook aanbieden bij jonge kindjes vanaf 1-1,5 jaar. Zo kun je ze zelf laten kiezen waar ze trek in hebben. Let wel op bij jongere kindjes met nootjes, serveer dan liever een gekookt ei.
  • Zorg dat je altijd eten in huis hebt wat klaarstaat
    Dit is bijvoorbeeld voor pubers een hele goede. Zij hebben lijkt wel altijd honger en snaaidrang. Zorg dat je dan iets gezonds klaar heb staan voor als ze weer een snaaimoment hebben. Bijvoorbeeld een bananenbrood of zelfgemaakte suikervrije fudge of brownies van zoete aardappel en cacao poeder.
  • Maak gezonde traktaties leuk.
    Bak poffertjes van courgette, maak wafels met pompoen erin. Koop een donutvorm en bak lekkere suikervrije donuts met dadels. Of bak wortelmuffins met appelmoes. In mijn e-books vind je allerlei van dit soort recepten en inspiratie.

Heb jij nog goede tips? Laat hieronder een reactie achter!

 

In mijn online programma “Healthy Kids” leer ik jou alles over gezond eten met kinderen. Je krijgt van mij niet alleen tips en tricks maar ook advies, recepten en stapsgewijs voeren we gezonde gewoontes door, in jou tempo!

 

stappenplan gezond gezin
buikpijn kind natuurlijk genezen

Op zoek naar hulp bij buikpijn van je kind?

 

Download mijn gratis e-book hieronder en ontdek mijn 5 tips om buikpijn bij jou kinderen te helpen voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Met als BONUS 10 lekkere recepten voor gezonde suikervrije tussendoortjes!

You have Successfully Subscribed!